När novellen ”The Lottery” av Shirley Jackson (1916–1965) publicerades i New Yorker sade hundratals personer upp sina prenumerationer, tidskriften fick också ta emot mängder med hatbrev. Här kan du, om du törs, lyssna på A.M. Homes läsa och diskutera novellen med Deborah Treisman. Idag anses den vara en av den amerikanska litteraturens mest kända noveller – den används flitigt i skolundervisning, den har blivit film, teve och radio.
Shirley Jackson skrev många kusliga böcker och man har döpt det största amerikanska litteraturpriset för psykologisk spänning, skräck och ”dark fantastic” efter henne: The Shriley Jackson Awards.
Det här är de nominerade böckerna i årets upplaga, det är förra årets böcker som tävlar, i kategorierna romaner och novellsamlingar:
Romaner:
Eileen, Ottessa Moshfegh (Penguin Press)
Experimental Film, Gemma Files (ChiZine Publications)
The Glittering World, Robert Levy (Gallery)
Lord Byron’s Prophecy, Sean Eads (Lethe Press)
When We Were Animals, Joshua Gaylord (Mulholland Books)
Jag vet egentligen ganska lite om de här böckerna, men jag håller på att läsa Eileen och den är sensationellt bra, även om den kanske snarare är noir än skräck. Om jag vore förläggare skulle jag låta översätta Ottessa Moshfegh och satsa på henne långsiktigt. Hon kan bli hur stor som helst.
Novellsamlingar:
The Bazaar of Bad Dreams, Stephen King (Scribner)
The End of the End of Everything, Dale Bailey (Arche Press)
Get in Trouble, Kelly Link (Random House)
Gutshot, Amelia Gray (FSG Originals)
The Nameless Dark – A Collection, T.E. Grau (Lethe Press)
You Have Never Been Here, Mary Rickert (Small Beer Press)
Stephen King är ju kung i ett sånt här sammanhang, men jag tror att både Kelly Link och Amelia Gray kan ge honom en match. Skriv och berätta om du har någon favorit. Vilka som tilldelas pris inom respektive kategori meddelas 10 juli 2016.
Ola Wihlke