11 fotbollsböcker att ladda med

9781509813902My Turn The Autobiography

Johan Cruyff (1947-2016), även kallad Europas Pelé, var totalfotbollens store dirigent och artist, som fick en hel värld att drömma om holländska segrar mot supermakten Västtyskland. My Turn: The Autobiography (Macmillan) kommer ut den 10:e juni 2016.

9789100126537

Jag är Zlatan Ibrahimovic (Bonniers) är den gripande berättelsen om Zlatan – från knattefotboll till världsscenen – som antagligen är den bästa fotbollsspelare Sverige någonsin producerat. Snyggt omslag av Nina Ulmaja.

niva_box_cover

Den nya världsfotbollen (Modernista) och Livet längs linjen (Modernista) i en riktigt fet och prisvärd box.

9781632060587

Juan Villoro – God is Round (Restless Books). Villoro är en av Mexikos ledande författare, Mexikos svar på Eduardo Galeano. Han gillar Messi, ogillar Ronaldo. Hävdar Carlos Fuentes: ”If you want to talk about football, go talk to Juan Villoro.” (Recension)

cover.jpg.rendition.460.707

The Ball is Round: A Global History of Football (Penguin) av David Goldblatt är något av det mest ambitiösa som skrivits om världsfotbollen. Den här tegelstenen räcker över hela EM och ytterligare ett par veckor. En verklig klassiker.

Fever Pitch (Penguin) är Nick Hornbys klassiska skildring av ett Arsenal-fan som följer sitt lag troget i motgångar och triumfer. Berättelser som alla fans kan känna igen sig i.

Man behöver inte hålla på Arsenal för att gilla Fever Pitch, och man behöver inte hålla på Leeds för att gilla The Damned United (Faber & Faber). Som är David Peace fiktionaliserade skildring av Brian Cloughs 44 dagar korta tid som manager för Leeds United. Yorkshire, fotboll, 70-tal – Peace är på hemmaplan. Finns även som film. Något att trösta sig med om det går helt åt pepparn i Frankrike.

balague_cristiano_ronaldo_biografin_omslag_inb

Guillem Balague – Christiano Ronaldo: Biografin (Modernista). Ronaldo kanske inte är världens mest älskvärde eller mest poetiske fotbollsspelare, men han kan mycket väl vara världens bäste och mest effektiva. Den här biografin har fått många fina omdömen.

cover.jpg.rendition.460.707 (1)

Vi har Erik Niva, England har David Goldblatt. Få andra skriver så ambitiöst och initierat om världsfotbollen som Goldblatt, som i The Game of Our Lives (Penguin) särskilt skärskådar hur fotbollen och samhället har förändrats i England sedan Thatchers dagar. Fotbollen i samhället och samhället i fotbollen.

hqlzy1kr74q8cdn8hqn3

Jag brukar smyghålla lite på Belgien i stora mästerskap, kanske för att det är ett litet land vars landslag emellanåt presterar riktigt stor fotboll. Författaren och filmaren Jean-Philippe Toussaint smyghåller inte på Belgien, han skulle antagligen byta ut ett nobelpris mot att få se sitt landslag lyfta EM-bucklan i sommar. Toussaint skriver ovanligt poetiskt och filosofiskt om fotboll, Football (Fitzcarraldo Editions) är den mest kontinentala boken i den här samlingen.

Det här på sätt och vis motsatsen till ovanstående bok, det här är listans Drillo-bok, en bok om fotboll, siffror och statistik. Min erfarenhet säger mig dock att det är något lurt med böcker som lovar att de ska förändra hur man ser på allt, även om ämnet är begränsat till det vackra spelet. The Numbers Game (Penguin) av Chris Anderson och David Sally.

Ola Wihlke

2 kommentarer

Under Artiklar, Listor

2 svar till “11 fotbollsböcker att ladda med

  1. Riktigt bra böcker. Tack för tipset.
    Jag vill rekommendera en till bok som heter Tipsxtra och är skriven av Per Malmqvist.

    För övrigt, tycker jag att det vore bra att uppdatera denna artikel med nya böcker samt få igång diskussionen här i kommentarsfältet så att alla delar med sig med boktips.

    MVH
    Curre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s