De tre först numren av tidskriften AMC²

amc2-1cover-600x600
 
AMC² Issue 1, 2011
Archive of Modern Conflict

AMC² Issue 2, 2012
Archive of Modern Conflict

AMC² Issue 3, 2012
Archive of Modern Conflict

Smått hemlighetsfulla Archive of Modern Conflict grundades i början av 90-talet i London av Timothy Prus, med ett förflutet inom konst- och antikvitetshandel. Arkivet finansieras av en kanadensisk mångmiljardär, som verkar nöjd med verksamheten, trots, eller kanske på grund av, att den antagit en så eklektisk och udda karaktär.

Till en början levde man upp till sitt namn och förvärvade framför allt foton och annat material, som har med först och andra världskriget att göra. Numer köper man in samlingar av vitt skilda slag, från hela arkivet till en fotostudio i Kamerun för porträttfotografi, landets första som använde färgfoto, till foton av tyska soldater på uppsluppna permissioner under andra världskriget. De har picknick i det gröna, de klär ut sig till kvinnor och de super.

neinonkel3-600x600

Tyska soldater spexar med något de fångat under en permission.

 
Nu sitter Archive of Modern Conflict (AMC) på en fenomenal och excentrisk bildskatt, ungefär 4 miljoner mycket udda, för att inte säga unika foton. Med utgångspunkt i dessa samlingar så ger man ut en rad originella, tankeväckande och humoristiska böcker, i gränslandet mellan foto- och konstböcker. Fotona på tyska soldater, tagna av dem själva, på permission resulterade i Nein Onkel; Snapshots From Another Front 1938-1945, som likt många andra av AMC:s böcker belönades med ett pris för historieböcker.

PHoto España utsåg förövrigt AMC till Outstanding Publishing House 2015. Böckerna är välgjorda, snygga och åtråvärda objekt i sig, inte sällan utgivna i upplagor om några hundra exemplar.

2011 sjösatte också AMC en mycket ambitiös och originell tidskrift, AMC², som också fylls med unikt material från arkivet, som förutom foton utgörs av exempelvis affischer, tryck och samlarbilder. Tidskriftens första nummer, AMC² Issue 1 (omslag överst), är fullmatat och har något av uppvisning över sig – se här vad vi har i våra gömmor!

amc2-1a-600x600

En hel rad Bollywood-affischer passar väl in i sammanhanget, lika så en klippdocka av Rock Hudson, komplett med olika uppsättningar kläder, för sport och fritid.

amc2-1c-600x600

De noggrannt dokumenterade brödbitarna är mer svårtolkade, men omsorgen om dokumentationen vittnar helt säkert om en tid och omständigheter då bröd hade en helt annan betydelse än idag. Andra spektakulära foton, från 1980, avbildar mexikanska wrestlers i sina karakteristiska masker.

Rent allmänt kan man säga att man blandar högt och lågt, efter recept på kakor följer erotiska svartvita bildsviter. AMC² handlar i väldigt hög utsträckning om att leta reda på bortglömda eller förträngda berättelser, och att locka fram dem i dagens ljus och förmedla dem på nytt. Man vill överraska och förundra läsaren.

amc2-2cover-600x600

Alla tidskriftsnummer har olika format. Bildmaterialet dominerar men varvas med text. I AMC² Issue 2 handlar en kort essä om om KaDeWe i Västberlin, varuhuset som med sitt överflöd skulle visa att kapitalismen är överlägsen socialismen, åtminstone på konsumtionens område. Det ironiska är att överflödet, åtminstone i den här välordnade charkuteridisken, nästan har något östtyskt över sig.

amc2-2b-600x600

Inleds Jonathan Fogels essä om Fali-stammens spektakulära begravningsritualer: ”In an age when satelite views of almost everywhere in the world can be accessed from a laptop, it is easy to forget just how remote some places really are – and the Mandara mountain area of the North Region of Cameroon is one such place.”

Fotona är tagna 1938 av Jean-Paul Lebeuf och föreställer förberedelserna inför en begravning. Det ser ut som om den döda mannen lindats in i gasbindor, tills han blivit stel i sittande ställning. Sålunda sänks han ned i marken, varpå en kruka placeras ovanför hans huvud. Det här skulle kunna avfärdas som exotism, men jag tror att AMC:s förkärlek för den här sortens udda bilder har flera förklaringar. En förklaring skulle kunna vara att man vill visa hur mångskiftande och märklig mänskligheten är. Ju mer mångskiftande, desto fler möjligheter. En annan förklaring skulle kunna vara att man vill få läsaren/betraktaren att vända på perspektivet – hur naturliga är egentligen våra västerländska begravningsritualer?

amc2-2d-600x600 (1)

En annan essä, ”La Costa Concreta” av fotografen Martin Parr, handlar om britternas semestervanor under 60-talet. Utgångspunkten är en rad vykort och precis som den ironiska titeln antyder är anslaget kritisk. Inleder Parr sin essä: ”Look through these colourful postcards and you see why the great British seaside holiday fell into sharp decline in the 1960s. Suddenly the thing to do was to take a package holiday to Spain, perhaps Majorca, stay in a concrete block hotel and enjoy guaranteed sunshine and cheap beer.”

Vykorten, med sina stora betongschabrak, avbildas med både fram- och baksida. En text, från Olivia och Paco till Roberto, lyder: ”A big hello to you all from Gandia, actually from the hotel Safari on the beach of Gandia. We wish you the best as always.”

amc2-3a-600x600

AMC² Issue 3 är det i särklass enklaste, ett häfte som både ser ut som ett fanzine och som är bärare av fanzinets estetik och dess lite punkiga humor. Möjligen är det en markering, för detta nummer av tidskriften gavs ut 2012, då OS arrangerades i London, och utger sig för att vara en både praktisk och upplysande guide:

”The 40-page booklet offers many useful culinary and cultural tips to help ensure that those who venture to the city for the Olympic festivities feel completely at home during their stay and leave with memories that might last a lifetime.”

amc2-3f-600x600

Bildtext: ”There are more chickens than humans in England”

 

En rolig slogan: ”Stamp out sexism in synchronised swimming.” Allra roligast är kanske fotot av en kostymklädd herre som står och lutar sig mot en bil samtidigt som han kissar på bakdäcket. Den förklarande texten lyder: ”It is legal for a male to urinate in public, as long it is on the rear wheel of his motor vehicle and his right hand is on the vehicle.”

Det är väl värt att följa AMC², som i skrivande stund har kommit ut med 12 nummer. Vi har skrivit om flera av dem. Vi har också skrivit om en rad böcker utgivna av Archive of Modern Conflict.

Jag tycker att arkivets verksamhet mer och mer liknar ett konst- eller, kanske ännu hellre, ett forskningsprojekt, som går ut på att identifiera, återskapa och bevara berättelser som glömts bort, förträngts eller marginaliserats av olika orsaker.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s