Bokomslag: USA vs. England

 

Grief is the Thing With Feathers (Greywolf Press + Faber & Faber)

10:04 (Picador + Granta Books)

Fated and Furies (Riverhead Books + William Heinemann)

Dept. of Speculation (Knopf + Granta Books)

NW (Penguin Press + Hamish Hamilton)

The Pale King ( Little, Brown & Company + Viking UK)

Book of Numbers (Random House + Harvill Secker)

Complete Stories (New Directions + Penguin Classics)

The Wallcreeper (Dorothy, a publishing project + 4th Estate)

Mislaid (Harper Collins + 4th Estate)

Jag tycker att det är ganska lätt att urskilja nationella särdrag när det gäller bokomslag. Exempelvis omslag från typografiskt starka länder som Schweiz och Holland, eller ganska konservativa omslag från Frankrike och Spanien, där man ofta låter omslagen i högre utsträckning vara bärare av förlagets identitet. Trots att nationsgränserna spelar en allt mindre roll, åtminstone när det gäller kulturell konsumtion, upprätthålls nationella identiteter som påverkar hur bokomslagen ser ut.

Men när jag tittar på de här omslagen är jag inte lika tvärsäker på att jag skulle kunna identifiera särskilt många amerikanska respektive brittiska. De amerikanska omslagen har ju haft rykte om sig att vara färgglada eller grälla, ostentativa, och för att omslagets hela yta utnyttjas maximalt.

Brittiska omslag har i motsvarande grad ansetts mer nedtonade och sobra, och det kan finnas rester kvar av de här traditionerna, men jag tycker att den här synen till ganska stora delar är föråldrad. När jag gjorde det här blogginlägget försökte jag komma på ett omslag jag tyckte om, och så sökte jag reda på motsvarande amerikanska eller brittiska omslag. Det är kul att se hur grafiska formgivare gör sina tolkningar av en bok och ofta kommer fram till mycket olika lösningar.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s