Ny serie med kubansk sciencefiction

A-Legend-of-the-Future

Augustin de Rojas
A Legend of the Future
Övers. Nick Caistor
Restless Books

Augustin de Rojas (1949-2011) har kallats den kubansk sciencefiction-genrens fader. Det är sant att science fiction inte är någon stor kubansk genre som gått på export, men man var länge allierad med Sovjet, som under en tid var vansinnigt bra på sciencefiction och nummer ett i rymden. I både Kuba och Sovjet användes sciencefiction som mer eller mindre förtäckt regimkritik.

Det lilla oberoende och offensiva förlaget Restless Books har gjort en särskild satsning på kubansk sciencefiction och de Rojas A Legend of the Future utgör startpunkten. Romanen påminner en hel del om 2001: A Space Odyssey av Arthur C. Clarke. Det är en historia om överlevnad, under svårast tänkbara förhållanden, som säkert går att läsa allegoriskt om att leva i ett repressivt Kuba.

Handlingen utspelar sig ombord på ett rymdskepp som skickas iväg på ett lika farligt som strategiskt viktigt uppdrag. Med hjälp av ett rymdskepp utrustat med teknik som ännu inte är utprövad – besättningen är som försökskaniner – ska de ta sig till Titan, en av Saturnus månar. Hemma på jorden rasar ett krig mellan två supermakter som hotar civilisationens överlevnad.

Och rymdfarkosten och dess besättning drabbas redan tidigt av en katastrof. Redan tidigt omkommer ett par besättningsmän, som gör en yttre besiktning av farkosten sedan den träffats av meteoriter. Anordningarna som förbinder dem med rymdskeppet lossnar, och de seglar iväg i rymden:

”Pavel and Kay, floating in nothingness, with the spacecraft further and further away… The two of them floating apart as well. Their voices, calling to each other, to us… Enough air for three hours. Three hours…”

Men de har bara påbörjat en rymdfärd, som kommer att bli ännu mer dramatisk och utan det relativa rymdmys som präglar The Martian av Andy Weir.

De Rojas är tydligt influerad av Ray Bradbury och han översatte Isaac Asimov till spanska, men det var sovjetiska författare han stod närmst – Ivan Yefremov och bröderna Arkadij och Boris Sturgatskij. De Rojas är både visionär och jordnära, både hårdkokt och poetisk. Ytterst är den ett kammarspel som handlar om besättningens eventuella återfärd till jorden, och om de enorma moraliska och psykologiska påfrestningar de utsätts för.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s