På spaning efter den fotboll som flytt

hqlzy1kr74q8cdn8hqn3

Jean-Philippe Toussaint
Football
Övers. Shaun Whiteside
Fitzcarraldo Editions

Jean-Philippe Toussaint är Belgiens främsta samtida författare, och lagom till EM ger det lilla offensiva kvalitetsförlaget Fitzcarraldo Editions ut hans bok Football. När jag läste bokens inledande stycke blev jag först lite förbryllad:

”This a book that no one will like, not intellectuals, who aren’t interested in football, or football-lovers, who will find it too intellectual. But I had to write it, I didn’t want to break the fine thread that still connects me to the world.”

Det andra påståendet begriper jag, men menar Toussaint på fullt allvar, undrade jag, att det skulle finnas en motsättning mellan att älska fotboll och att vara intellektuell? Jag läste vidare och bestämde mig snart för att tolka stycket som ironiskt, som ett sätt att inledningsvis utmana läsaren. I New Statesman hävdar självaste Simon Kuper att Football är den näst sämsta boken om fotboll han läst, jag tycker att den stundtals är helt briljant.

Football är en tunn volym, bara dryg åttio sidor, och texterna är löst strukturerade kring olika VM-turneringar, med 1998 i Frankrike som startpunkt. Toussaint blandar minnen från barndomens matcher, då man använde utslängd tröjor som målstolpar, och matcherna i turneringen, som ju vanns av värdnationen. Sedan följer turneringen i Japan och Korea 2002, som vanns av  Brasilien. Sedan turneringen i Tyskland, med Italien som segrare och Zidanes snöpliga slut på karriären; han blev provocerad och tappade, nästan bokstavligt, huvudet. VM i Sydafrika 2010 avhandlas mest kortfattat, och VM i Brasilien 2014 mest originellt.

Det är sant att Football inte är en bok för kalenderbitare, Toussaint är mindre intresserad av fakta om fotboll, än han är intresserad av hur fotbollen påverkar supportern, fenomenologiskt och existentiellt. I första essäns avslutande mening skriver han, delvis på allvar, delvis med sin karakteristiska dandyhumor: ”I am pretendig to write about football, but I am writing, as always, about the passing of time.” Att titta på fotboll är inte eskapism, det är ett sätt, om än bara tillfälligt, att lura döden.

Der är sant att Football inte är en bok för läsare som vill återuppleva klassiska matcher; Toussaints perspektiv är åskådarens. Han skriver väldigt fint om hur det känns att kliva in på en stor arena inför en viktig match, anblicken av spelplanens ”absoluta gröna”. Han skriver också om så skenbart banala saker som de olika landslagens tröjor väcker, Frankrikes och Italiens blå, Tysklands vita, Hollans orage och, inte minst, Argentinas vita och himmelsblå.

Men fotbollen är naturligtvis inte bara himmel, den kan också vara ett mindre helvete. Skrive Toussaint apropå fotbollen i hans barndoms Bryssel och senare: ”Childhood is always followed by adolescence, and life, in reality, is uncompromising, the ball, while round, is recalcitrant and capricious, it resists us, thwarts us humiliates us.”

Ibland blir Toussaint rolig, möjligen ofrivilligt, som när han jämför fotbollen med mat, som ostron och skaldjur, men hans texter – man skulle kunna lyfta citat från i princip varje sida – om fotboll är oupphörligen underhållande. I Football ingår också den smått klassiska texten Zidane’s Melancholy, som tidigare givits ut separat av Minuit. I den refererar han både till sig själv, Starobinski, Freud och Bachelard.

Det finns anledning att tro att Toussaint är väldigt belåten nu efter Belgiens propagandafotboll. Hoppas att han skriver om detta EM, även om det är VM han bevakat tidigare. Det vore kul att läsa honom skriva om Courtois, Vermaelen, Hazard, De Bruyne och de andra unga spelarna i ett belgiskt lag som ser ut att ha riktigt goda chanser att bli historiskt.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s