Suveräna serieböcker om hip hoppens historia

hiphop-fc

Ed Piskor
Hip Hop Family Tree Vol. 1: 1970s-1981
Fantagraphics

Ed Piskor
Hip Hop Family Tree Vol. 2: 1981-1983
Fantagraphics

Ed Piskor
Hip Hop Family Tree Vol 3: 1983-1984
Fantagraphics

Ed Piskor
Hip Hop Family Tree Vol. 4: 1984-1985
Fantagraphics

”A radio is a box, a razor blade is a ox / Fat diamonds is rocks and jakes is cops / And if you got robbed, you got stuck / If you got shot, you got bucked / And if you got double-crossed, you got fucked.”
— Big L

När hip hoppen växte fram i New York70-talet var staden ordentligt nedgången, närmast konkursmässig. Antalet mord och andra brott ökade drastiskt. Det hindrade inte unga afro-amerikaner och latinos att i South Bronx, med mycket små medel, lägga grunden till hip hop-kulturen.

Få andra kulturyttringar har varit så innovativa, spridits globalt på så kort tid och uppnått en sån framträdande roll inom musik, dans, konst, mode och film. I den hyllade bokserien Hip Hop Family Tree berättar tecknaren Ed Piskor i ord och bild om dem som bidragit till att bygga upp en ovärderlig kultur- och musikskatt, som kan mäta sig med jazzen.

Bildresultat för hip hop family tree
© Ed Piskor

 
Piskor, som har encyklopediska kunskaper, börjar med att introducera DJ Kool Herc, en av en handfull personer som kan göra anspråk på att vara hip hoppens första deejays. Han ska ha varit först med att spela breaks från två skivor växelvis. Snart presenteras även några andra deejays: Grandmaster Flash, Afrika Bambaataa och Grandwizard Theodore. Den senare påstås ha uppfunnit scratching, av misstag.

Bildresultat för hip hop family tree

© Ed Piskor

 
Att Piskor börjar med deejays är ingen slump, de var de riktiga pionjärerna och fixstjärnorna i begynnelsen, innan de började anlitade emcees. Jag älskar de här böckerna av flera anledningar. En av dem är att Piskor är mån om att alla hip hoppens fyra element finns med i berättelsen, förutom DJ:ing, MC:ing (rap), B-boying (breakdance) och graffiti.

bookcover_hipho2

Och jag älskar de här böckerna för att de både är oerhört detaljrika, på ett charmigt nördigt sätt, och breda. Piskor berättar en hel del om skivbolagsfigurer som Russell Simmons, Sylvia Robinson och Rick Rubin. Den senare dissas ganska hårt. I seriens första volym: Fab 5 Freddy möter Debbie Harry, Keith Haring och Jean-Michel Basquiat. Hip hoppen sprider sig till downtown Manhattan, där en annan deejay håller till: DJ Hollywood.

Volym två av Hip Hop Family Tree täcker åren 1981-1983 då hip hoppen tar ett stort steg från block parties och spelningar i små lokaler till klubbar downtown. Nu kommer också fler och fler låtar ut på vinyl, som ”Planet Rock” med Afrika Bambaataa och ”The Message” med Grandmaster Flash & the Furious Five. Hip hoppens kultfilm framför andra, Wild Style (1983), kommer också ut. Ed Piskor refererar tydligt till dess estetik. Och andra blivande superstjärnor påbörjar sina karriärer: Run–DMCKRS-One, Doug E. Fresh, Beastie Boys, Public Enemy, NWA och Ice-T.

hipho3-fc

Volym tre av Hip Hop Family Tree täcker åren 1983-1984 och Ed Piskor fortsätter berätta både detaljrikt och brett, men nu står Run-DMC något i fokus, även om en hel del utrymme också ägnas LL Cool J, Whodini, The Fat BoysSlick Rick med flera. Och, inte minst viktigt, Rick Rubin och Russell Simmons träffas och grundar Def Jam, en skivbolag som ska växa till ett verkligt imperium.

En annan sak som gör att jag älskar de här böckern: humorn. Den kan ta sig många uttryck. Ed Piskor gör vaga men kärleksfulla karikatyrer av alla karaktärer. Den påfallande detaljrikedomen är en slags kärleksförklaring, men den kan också få något humoristiskt över sig – Ed Piskor har verkligen vinnlagt sig om att få allt rätt, från slangen till kläderna.

Och apropå Russell Simmons, han läspar. Alltså återger Piskor hans tal just så, till exempel när en liten Run frågar storebror Russell: ”Yo, Russell! Put me on rekkids, man!!” Varpå brodern svarar: ”Yeah Yeah. Get a degree firtht tho have thum’thin’ to fall back on.”

hip-hop-family4-cover

Ju mer man läser, desto mer inser man att många känner varandra inom hip hoppen under de tidiga åren. Ett av många tydliga exempel på det ger följande bildtext i volym fyra av Hip Hop Family Tree, som täcker åren 1984-1985: ”Hurby is an acquaintance to Marley Marl, the in-house DJ  for Mr. Magic’s radio show and Roxanne Shante’s producer.” Hurby är också, visar det sig, den som får duon Super Nature att göra en disslåt, som får det fyndiga namnet ”The Show Stoppa”, med udden riktad mot Doug E. Fresh och hans låt ”The Show”. Super Nature blev sedermera betydligt mer kända under namnet Salt-N-Pepa.

Jag utgår från att Ed Piskor kommer att fortsätta teckna och skriva hip hoppens historia, för bokserien Hip Hop Family Tree är löjligt underhållande och cool. Den är hip hop. Böckernas yttre är riktigt tilltalande och papperet i inlagan har en lite ruggad och matt struktur, vilket ger Piskors humoristiska och kongeniala teckningar en lite pulpig och nostalgisk karaktär. Piskor har packat de här fyra första volymerna fulla med mängder av historier, fakta och nörderier, så att de bör kunna imponera även på dem som redan anser sig kunna en hel del om hip hop.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s