Makalös fotobok inspirerad av Zambias rymdprogram på 60-talet

 
afronautscover-600x600-1
 
Cristina de Middel
The Afronauts, 2:a uppl.
AMC Books / This Book Is True

När Zambia blev fritt från den brittiska kolonialismen 1964, sjösattes ett mycket ambitiöst rymdprogram. Projektets ledare var en lärare, Edward Makuka Nkoloso, och han var fast övertygad om att Zambia skulle hinna före både amerikaner och ryssar med att sända människor till månen. Ja, planerna var än mer storslagna – man skulle även skicka en kvinna, en pastor och 10 katter till mars.

Edward Makuka drillade sina adepter på olika osannolika sätt. Han lät dem krypa in i oljefat och rulla ned för backar, så att de skulle få en försmak av att sväva i tyngdlöshet. För att slunga ut afronauterna i rymden skulle man använda en katapult. Edward Makuka sökte också fondmedel från FN, £ 700.000.000, och från Zambias regering, men de var inte vidare äventyrliga. Rymdprogrammet lades ned.
 

Detta bildspel kräver JavaScript.

All images © Cristina de Middel

 
För mig tog det ganska lång tid att komma fram till om berättelsen om Zambias rymdprogram var sann eller ett påhitt. Eller något mittemellan. Fotografen Cristina de Middel har använt berättelsen, som är sann, som utgångspunkt för sin oerhört fantasieggande fotobok The Afronauts. Hon har sedan spunnit vidare på berättelsen, som dels består av foton av afronauter klädda i afrikainspirerade dräkter och med exempelvis kupor till gatlyktor som spejsade hjälmar, dels reproduktioner av äldre svartvita foton, faksimiler av brev, kartor och en tidningsartikel. På vissa sidor, av tunt halvtransparent papper, rymdinspirerade teckningar. Det är en oerhört välgjord bok.

Cristina de Middel, som har kallats post-truth-erans fotograf, gav själv ut The Afronauts 2012 i en upplaga om 1000 exemplar. Den gjorde succé med sin uppslupna och bejakande surrealism och sålde snart slut. Idag kan man få betala uppemot 10.000 kr för ett exemplar. I år gav emellertid AMC Books ut en ny upplaga, den med blå pärmar, om 1500 exemplar. Också den sålde snart slut, men jag hade turen att komma över ett exemplar.

The Afronauts gör inte narr av det zambiska rymdprogrammet, även om boken bitvis är hysteriskt rolig, snarare är den som en vacker och ömsint hyllning till fantasin i allmänhet och till den postkoloniala zambiska optimismen i synnerhet. Och utöver det är det en bok, full av överraskningar, som handlar om fotografiets förmåga att producera såväl sanning som fiktion. Besök gärna Cristina de Middels hemsida, där du kan se exempel på andra projekt på samma tema.

Vagt kopplat till detta är vår Spotify-lista Afrofuturism.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s