Louise Fili
Grafica della Strada: The Signs of Italy
Princeton Architectural Press
Många av Italiens städer tillhör de vackraste i världen. Det beror inte bara på stadsplanering, arkitektur och de eleganta italienarna. Varje detalj verkar vara gjord sedan man gjort noggranna estetiska överväganden – lyktstolpar, papperskorgar, bänkar med mera. Funktionen är viktig, men den är inte allt. Det är det här, tror jag, som gör att många italienska städer kan framstå som nästan overkligt pittoreska. Man behöver inte leta upp sevärdheter, många italienska städer är sevärdheter.
Den italiensk-amerikanska grafiska designern Louise Fili var chef på Pantheon Books innan hon öppnade sin egen studio, Louise Fili Ltd, 1989. Hon är medlem av Art Directors Club Hall of Fame och hon har förärats AIGA Medal for Lifetime Achievement. Och hon har skrivit en rad böcker om grafisk design.
Redan när hon var i tonåren fastnade hon för italiensk grafisk design, oavsett om hon upptäckte den på en godisförpackning eller på omslagspappret till en citron eller apelsin. Hon började samla, men hon upptäckte även gatuskyltarna, oavsett om de tillhörde en frisersalong eller en exklusiv restaurang. Och hon började fotografera och dokumentera dem.
Under de senaste decennierna har hon byggt upp en stor samling fotografier – vissa skyltar finns inte längre – som hon har samlat i en underbar, färgstark och smått unik bok: Grafica della Strada: The Signs of Italy. Senare har hon även utkommit med en liknande bok som vi skrivit om, Graphique de la Rue: The Signs of Paris.
Det är intressant att jämföra skyltarna i de båda böckerna. Om man tillåts generalisera lite, de parisiska skyltarna är något mer dekorativa och ornamenterade, medan de italienska skyltarna ofta uppvisar en mer ren och modernistisk estetik. Bildmaterialet, som medföljer pressmaterialet, fotona i bildspelet ovan, speglar emellertid inte riktigt detta.
Gemensamt för båda böckerna är däremot att fotona är ganska tätt beskurna, det är skyltarna inte butikerna eller etablissemangen som står i centrum. De är lika omfattande, cirka 260 sidor som till större delen består av foton. Böckerna är indelade i tematiska avsnitt, den om italienska skyltar exempelvis ”Classico”, ”Eclettico”, ”Futurista e Fascista” och ”Il Pittore”. Upplägget har lite drag av dokumentation. Texterna till de olika avsnitten är korta, men initierade och underhållande.
Jag tänker mig att de flesta, särskilt dem med ett intersse för grafisk design, Italien och Paris och städer, skulle kunna gilla båda böckerna. De är snygga och välgjorda och borde funka perfekt som present.
Ola Wihlke
Jag fick Teju Cole av dottern och så Ett litet liv. Hon var nöjd, mao, med mina bokklappar som du tipsade om i usa essäer. Plus att hon fick Tucholsky Tyskland, Tyskland som hon kommer gilla. Gott nytt etc, fira nyårsafton är överskattat men skoj m nytt år.
Kul att höra. Gott nytt år!