Finalisterna klara till 2017 års National Book Critics Circle Awards & Pen America Literary Awards

Finalisterna till två tunga amerikanska litterära priser är utsedda: National Book Critics Circle Awards och Pen America Literary Rewards. Det är väldigt många kategorier och således många finalister, men de olika listorna är inspirerande. Det här är fyra finalister som står högt upp på vår önskelista.

Först två titlar som tävlar i samma klass: ”PEN/Jean Stein Book Award ($75,000): To recognize a book-length work of any genre for its originality, merit, and impact.”

9780812989786

Teju ColeKnown and Strange Things (Random House)

Cole är mest känd för sina två romaner, Open City och Every Day Is for the Thief, som har översatts till rader av språk, även svenska. Det här är hans första essäbok och den fick genomgående väldigt uppskattande recensioner. Rader av publikationer utsåg den till en av de bästa böckerna 2016.

Citerat ur förlagets beskrivning: ”With this collection of more than fifty pieces on politics, photography, travel, history, and literature, Teju Cole solidifies his place as one of today’s most powerful and original voices. On page after page, deploying prose dense with beauty and ideas, he finds fresh and potent ways to interpret art, people, and historical moments, taking in subjects from Virginia Woolf, Shakespeare, and W. G. Sebald to Instagram, Barack Obama, and Boko Haram.”

olio_cover_for_website_1ddaeace-04d2-4377-9236-5f41bf973a60_large

Tyehimba JessOlio (Wave Books)

Det oberoende förlaget Wave Books har en enastående utgivning av poesi, vackra, originella och engagerande böcker. Citerat ur förlagets beskrivning: ”With ambitious manipulations of poetic forms, Tyehimba Jess presents the sweat and story behind America’s blues, worksongs and church hymns. Part fact, part fiction, Jess’s much anticipated second book weaves sonnet, song, and narrative to examine the lives of mostly unrecorded African American performers directly before and after the Civil War up to World War I.”

Och två finalister till National Book Critics Circle Awards.

images-1

Mark GriefAgainst Everything: Essays (Pantheon)

Det här är en annan av 2016 års absolut mest uppmärksammade essäböcker. Grief var med och grundade tidskriften n+1, som man lite förenklat kan kalla vänster. De flesta essäerna har publicerats i tidskriften och handlar om vitt skilda ämnen, men den hålls samman av en vilja att söka svar på hur man bör förhålla sig till olika fenomen i samtiden, alltifrån träningshysteri till Radiohead.

Boken fick en uppskattande recension i New York Times, skriven av Daphne Merkin som framhåller Griefs beläsenhet och mångsidighet: ”His writing is studded with references from Diogenes and William James to Stanley Cavell and Baudrillard to Anatole Broyard and Foreign Affairs. Unlike his earlier book […] which set out to trace American humanism and was unavailingly (sometimes ponderously) academic, this collection decodes subjects both Hi and Lo, from the meaning of life and the philosophy of contemporary warfare to the implications of rap and reality television.”

images-1

Olivia LaingThe Lonely City (Picador)

Olivia Laings förra bok, The Trip to Echo Spring, handlade om sex aamerikanska författare som kämpade mot alkoholen: Ernest Hemingway, F Scott Fitzgerald, Tennessee Williams, John Berryman, John Cheever och Raymond Carver. Det är författare som det har skrivits mycket om, men Laing blev hyllad för sin briljanta prosa och för att hon blandade biografi och vetenskap på ett så originellt sätt.

Som så mycket annan kulturkritik just nu, exempelvis The Argonauts av Maggie Nelson, så är Laings nya bok en blandning av forskning och biografi. Den handlar om den svåra konsten att vara ensam, boken handlar främst om personer i New York och Chicago. Den handlar om Laings upplevelser av ensamhet och den handlar om en rad konstnärer som brottades med ensamhet av delvis skilda slag, främst Edward Hopper, Andy Warhol, David Wojnarowicz och i Chicago, portvakten och outsider-konstnären Henry Darger.

Det här är en väldigt välskriven och utförlig recension av James Lasdun i The Guardian: ”The Lonely City by Olivia Laing review – Warhol, Hopper, Garbo and the art of loneliness” Boken ska vara något alldeles extra. Den kommer ut på svenska i vår.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Listor, Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s