Philip Roth om att Trump överträffar hans fantasiförmåga

Philip Roth har växlat mejl med Judith Thurman och resultatet är en kort men riktigt vass text: ”Philip Roth E-mails on Trump” I konversationen jämförs Donald Trump med karaktären Charles Lindbergh, baserad på den kände flygaren, som lyckas bli amerikansk president i Roths roman The Plot Against America (2004).

Lindbergh var nazianstruken och den fiktive Lindbergh sätter som president skräck i Amerikas judiska befolkning – huvudkaraktärerna i romanen är judar. Trots det tycker Roth att den uppdiktade Lindbergh på vissa sätt är en rimligare president än Trump, som Roth anser överträffar hans fantasiförmåga:

”It isn’t Trump as a character, a human type—the real-estate type, the callow and callous killer capitalist—that outstrips the imagination. It is Trump as President of the United States.”

Det finns dessutom kopplingar mellan den verklige Lindbergh och Trump, bland annat har Trump lånat Lindberghs slogan till sin kampanj och sitt installationstal: ”America First.” America First var en organisation som rekryterade Lindbergh och som verkade mot en amerikansk inblandning i andra världskriget mot Tyskland.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Notiser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s