Inspirerande bok med foton från kvinnomarschen

9781419728853-263x300

Why I March
Images from the women’s march around the world
Abrams Image

Den 21 januari 2017 gick miljontals arga och uppslupna människor ut på gatorna i 82 länder och talade med en röst. Det ursprungliga syftet med Kvinnomarschen, som har kallats världens största fredliga demonstration, var att propagera för kvinnors rättigheter, men den kom att handla om vitt skilda frågor som var omstridda under presidentvalkampanjen: invandring, hälsovård, naturvård och klimat, hbtq-frågor, frågor om ras, arbetares rättigheter, bara för att nämna några.

Why I March (Abrams Images) är en hyllningsbok till dem som deltog och hoppas kunna inspirera till framtid aktivism i samma anda. Det som slår en när man tittar i den här boken, med 350 färgfoton från hela världen, däribland Sverige och Antarktis, är hur uppsluppen stämningen är. Marschen drevs av ilska och indignation, men det hindrande inte att man höll det goda humöret uppe. Det är lika mycket karneval som demonstration.

Thousands Attend Women's March On Washington

© Drew Angerer / 2017 Getty Images

 
Och budskapen på skyltar, banderoller och annat är ofta utpräglat humoristiskt. Det här är ett litet axplock. En äldre kvinna i Washington som sitter och vilar på en rollator har skrivit på sig skylt: ”Not usually a protester but geez…”, en annan kvinna anspelar på en känd låt med sin skylt: ”You’re so vain you probably think this march is about you”, många skyltar anspelar på Trumps berömda omdöme om Hillary, ”nasty woman”, exempelvis t-shirts och skyltar med texten ”stay nasty” och ”you haven’t seen nasty yet”, en man håller upp ett Lenin-citat, som man får förmoda är riktat till Trump: ”A lie told often enough becomes the truth”.

Women's March Held In Los Angeles

© Chelsea Guglielmino / 2017 Getty Images

 
Mycket av ilskan och humorn är riktad mot Trump. Ett av det vanligaste budskapet på skyltar, banderoller och t-shirts är att Trump ska hålla händerna borta. Någon har satt upp en skylt där man kan jämföra sina händers storlek med Trumps. Texten på skylten hävdar: ”85% of men have larger hands than Trump”, en annan skylt har texten ”Truck Fump” och ytterligare en annan, mer vädjande: ”Stop tweeting, you’re embarrassing us”. Vanliga är också olika varianter på ”March like a girl” och ”Fight like a girl”. I San Fransisco håller en liten pojke upp en skylt vid huvudet, som har en ditmålad Trump-frisyr. Vilket får honom att se ut som en liten minitrump. Texten överst på skylten: ”We shall over comb”.

Why I March är genuint inspirerande med sina 350 färgfoton på upprörda och uppslupna deltagare från 82 länder. Alla royalties från försäljningen av boken kommer att doneras till National Latina Institute for Reproductive Health, Transgender Law Center och Council on American-Islamic Relations.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s