Världens roligaste kokbok

Filippo Tommaso Marinetti
The Futurist Cookbook
Övers. Suzanne Brill
Red. & efterord, Lesley Chamberlain
Penguin Modern Classics

”No other cultural movement has produced a provocative work about art disguised as an easy-to-read cookbook.”
— Lesley Chamberlain

När man skriver om den italienska futurismens förgrundsgestalt F.T. Marinetti, brukar man nämna hans dyrkan av våldet, farten och kriget. Man brukar också nämna att han var en varm anhängare av Mussolinis fascism, mer sällan att han lämnade fascistpartiet och tog avstånd från dess antisemitism.

Om man bara känner till dessa fakta om Marinetti, kommer sannolikt läsningen av hans The Futurist Cookbook / La Cucina Futurista, ursprungligen utgiven 1932, bjuda på en hel del överraskningar. Den första överraskningen kan mycket väl vara att Marinetti är så vansinnigt rolig, även om hans kokbok innehåller mycket av det som anses stötande med futurismen.

Den övergripande principen för boken är collaget, med rader av olika budskap och texttyper, som citat ur tidningsartiklar, brev, riktiga reportage och skämthistorier. En av bokens första texter är ett manifest, the Manifesto of fututist cooking, och Marinetti har valt den första punkten med omsorg:

”Above all we believe necessary:
a) The abolition of pastasciutta, an absurd Italian gastronomic religion.”

Att Marinetti vill avskaffa just pasta i Italien är naturligtvis en provokation av rang, som inte blir mindre av att han citerar en läkare, som hävdar att man bland annat kan bli pessimistisk och nostalgiskt inaktiv av att äta pasta.

Men Marinetti vill i princip avskaffa hela den traditionella italienska kokkonsten, exempelvis allt som förespråkas av Pelegrino Artusi i hans klassiska L’Arte di mangiar bene, stommen i 1800-talets italienska husmanskost. Marinetti förordar istället nymodigheter som köttskulpturer och ”uppenbart absurda” blandningar av mat. Boken är mycket användbar, kanske inte i första hand som kokbok, men som inspirationskälla.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s