Böcker doftar gott

Böcker doftar gott men olika. Gamla böcker, och antikvariat, doftar på ett sätt. Nya böcker doftar på ett annat sätt. Det har med kemi och material att göra. För bokälskare är doftande böcker lite som viner, de väcker alla möjliga associationer. Alberto Manguel föredrar doften av Penguin pockets, som han tycker doftar som ”färska skorpor”.

Om du är intresserad av böckers dofter bör du läsa: ”Can you judge a book by its odour?” av Claire Armistead i The Guardian. Konservatorer och historiker har alltid använt doften som en ledtråd när de handskats med och bedömt böcker, men nu håller forskare på att ta fram vetenskapliga metoder för att bestämma och kategorisera dofterna.

Skriv gärna och berätta om du tycker att någon bok eller bokserie doftar särskilt gott. Beskriv gärna doften.

Ola Wihlke

4 kommentarer

Under Notiser

4 svar till “Böcker doftar gott

  1. Motsatsen är fruktansvärd! En illaluktande bok kan förstöra en hel läsupplevelse. Ofta tycker jag nya, limmade böcker kan lukta äckligt. Likaså vissa klotband (de kanske behandlas på ngt sätt?). Ett tips är då att ta en torr våtservett eller en sådan där papperssticka som man provar parfym på i varuhus och använda som bokmärke. Här finns utrymme att vara kreativ! Françoise Sagan kanske man kombinerar med Hermès ”Un jardin en Méditerrané”, i sina Pierre Loti sticker man ett prov klassiska ”Shalimar” från Guerlain etc.

    • Ola

      Jag gillar oftast lukten av limmade böcker också, ungefär på samma sätt som bensin kan lukta gott, men dina idéer är genuint kreativa. Jag kan ha drömt men jag har för mig att det finns en parfym med doft av bok. Om inte, så borde det finnas. Den skulle man i så fall kunna applicera på mindre väldoftande böcker.

  2. Kan inte parfymerade böcker vid tryck bli en grej? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s