Robert M. Pirsig, 1928–2017

Detta bildspel kräver JavaScript.

Häromdagen gick Robert M. Pirsig bort, författaren till kultromanen Zen and the Art of Motorcycle Maintenance (1974). I denna och senare böcker utforskade Pirsig begreppet kvalitet och kvalitetens metafysik. Boken skildrar en resa med motorcykel genom USA och löpande filosofiska diskussioner. Boken har ju även en undertitel: ”An Inquiry Into Values.”

Titeln är en variant på titeln till Eugen Herrigels Zen i bågskyttets konst. I inledningen av boken skriver Pirsig att den trots titeln ”varken bör eller kan den direkt föras till den omfattande litteratur som siktar till att ge direkta och faktiska informationer om den ortodoxa zenbuddhismen. Ärligt talat är den inte mycket till handledning när det gäller motorcyklar heller.”

Det har inte hindrat att boken har sålt i ständigt nya upplagor på tiotals språk och ibland kallas rentav Zen and the Art of Motorcycle Maintenance ”den mest allmänt lästa filosofibok någonsin”

Men det var långt ifrån självklart att det skulle bli så. Under de nästan fem år det tog Pirsig att få sin originella roman antagen, blev han refuserad av inte mindre än 121 förläggare. Den 122:a förläggaren påpekade försiktigt för Pirsig, en före detta retoriklärare som försörjde sig genom att skriva tekniska manualer, att han nog inte skulle förvänta sig att tjäna mycket mer än förskottet på $3000.

”The book is not, as I think you now realize from your correspondence with other publishers, a marketing man’s dream,” skrev redaktören William Morrow till Pirsig inför publiceringen 1974. Men det var just vad boken var, en marknadsförares dröm, en bok som på en och samma gång var originell, smart, underhållande och geniunt cool.

Pirsig om att uppleva världen:

You see things vacationing on a motorcycle in a way that is completely different from any other. In a car you’re always in a compartment, and because you’re used to it you don’t realize that through that car window everything you see is just more TV. You’re a passive observer and it is all moving by you boringly in a frame.

Pirsig om att förändra världen:

The place to improve the world is first in one’s own heart and head and hands, and then work outward from there. Other people can talk about how to expand the destiny of mankind. I just want to talk about how to fix a motorcycle.

Pirsig om metafysik:

I think metaphysics is good if it improves everyday life; otherwise forget it.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Notiser, Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s