Unika foton från DMZ mellan Nord- och Sydkorea

9783958293151_1

Park Jongwoo
DMZ Demilitarized Zone of Korea
Steidl

Formellt sett råder det inte fred mellan Nord- och Sydkorea. Däremot skrev bägge parter under ett vapensttillestånd 1953. Första artikeln lyder:

”A military demarcation line shall be fixed and both sides shall withdraw two kilometres from this line as to establish a demilitarized zone between the opposing forces. A demilitarized zone shall be established as a buffer zone to prevent the occurrence of incidents which might lead to a resumption of hostilities.”

Den demilitariserade zonen (DMZ) löper som ett 248 km långt ärr tvärs över den koreanska halvön. Det kortaste avståndet till Seoul är 60 km. Som en av få civilister har Park Jongwoo fått tillstånd att fota längs DMZ. Resultatet är en spektakulär och smått unik fotobok: DMZ Demilitarized Zone of Korea.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Alla foton / All images © 2017 Park Jongwoo

 
Fotona dominerar boken, men den innehåller även ett tiotal kortare texter. De är informativa och förklarar hur DMZ är uppbyggd och fungerar. De här texterna har rubriker som ”Joint Security Area”, ”Forward Edge of the Battle Area” och ”Civilian Control Zone”.

Det är lite krångligt, men lite förenklat kan man säga att själva zonen – fyra kilometer bred, pepprad med personminor och omgärdad av flera lager taggtrådsstängsel både i norr och söder – är inbäddad i flera områden, som på olika vis ska garantera säkerheten och borga för att fienden inte ska kunna överraska.

Tydligen är det bara på en plats (”Joint Security Area”) som soldaterna från nord och syd möter varandra ansikte mot ansikte, så att säga. Sydkoreanerna bär här regelmässigt, kanske också reglementsenligt, mörka solglasögon. Tydligen har nordkoreanerna, med hjälp av kineserna, deras allierade under Koreakriget, byggt omfattande system av tunnlar i anslutning till DMZ, men om dem är det naturligtvis svårt att få fram hårda fakta.

Park Jongwoo har naturligtvis velat dokumentera den koreanska tragedin, att landet är delat. Många bilder sätter också det militära i fokus, som vaktposter och soldater på rekognoceringsuppdrag, men många av dem skulle kunna karakteriseras som naturbilder.

Högt uppe på gröna berg syns ett vakttorn, som på lite håll ser ut som en medeltida fästning. Jongwoo fotar även en hel del djur och fåglar, en av dem har slagit sig ned på ett taggtrådsstängsel. Avfolkning av vissa delar runt DMZ har lett till ett oväntat blomstrande ekosystem. DMZ Demilitarized Zone of Korea är en otippat vacker bok.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s