This American Life har gjort drygt 600 avsnitt, och ibland knorras det lite över att radioprogrammet/podden stelnat lite i uttrycket, men de uträttar fortfarande enastående saker, exempelvis avsnitt 664: The Room of Requirement, som helt ägnas åt bibliotek.
Avsnittet utgörs av tre reportage eller huvudberättelser. Den första handlar om ett bibliotek som ligger exakt på gränsen mellan USA och Kanada. Eller både i USA och Kanada, kanske man kan säga. Det har gjort att otippat många iranier besöker biblioteket, eftersom USA krånglat till det för just iranier att besöka landet. Det har lett till att unga iranier som studerar i USA åker till biblioteket, där de kan träffa föräldrar och syskon, som kommer från den kanadensiska sidan.
Den andra berättelsen handlar om ett fiktivt bibliotek, biblioteket i romanen The Abortion (1971) av Richard Brautigan. Till det här biblioteket är alla välkomna att lämna in sina opublicerade alster, den ena titeln märkligare än den andra. En ickefiktiv man läste Brautigans kultroman, om det uttrycket är okej, och kunde inte släppa tanken på att någon borde öppna just ett sånt bibliotek, med regler som går på tvärs mot många av det konventionella bibliotekets traditioner. Åren gick och så plötsligt kom han på att han borde öppna ett sånt bibliotek. Vilket han också gjorde. Idag finns de inlämnade manuskripten, drygt 300, katalogiserade på nätet: The Brautigan Library
Den tredje berättelsen är något av det mest rörande jag hört på länge. Den handlar om Lydia Sigwarth, 25-30 år gammal, som först när hon läser om att hemlösa ofta söker sig till bibliotek, inser att hennes familj faktiskt var hemlös under en period när hon och syskonen var små. De flyttade till en ny stad och kunde till en början inte hitta något boende. De kunde tillfälligtvis sova till och från hos vänner och bekanta. Men på dagarna tog deras mor med syskonen till ett bibliotek, varje dag under nio månaders tid. Sigwarth berättar hur underbart hon tyckte att det var på biblioteket och hon träffar dessutom bibliotekarien, som fortfarande arbetar där, som hon alltid kände sig sedd och uppskattad av. Sigwarth arbetar idag som bibliotekarie.
Ola Wihlke