”Den mest skrämmande bok jag läst”

image

David Wallace-Wells
The Uninhabitable Earth
A Story of the Future
Allen Lane

”Den mest skrämmande bok jag läst.”
— New York Times

David Wallace-Wells är redaktör på New York magazine, och för två år sedan skrev han en artikel om vad som skulle kunna hända om vi struntade i att motverka klimatförändringarna eller om vi gjorde för lite för sent: ”The Uninhabitable Earth. Famine, economic collapse, a sun that cooks us: What climate change could wreak — sooner than you think.” Artikeln blev snabbt en av de mest lästa och virala i tidskriftens historia.

Man kan lätt föreställa sig att åtskilliga förläggare ville att Wallace-Wells skulle skriva en bok i ämnet, och nu har den slagit ned som en bomb: The Uninhabitable Planet. Den har snabbt blivit en bestseller, kritiken är till övervägande delen mycket positiv.

Och boken börjar i samma ödesmättade stil som artikeln: ”It is worse, much worse, than you think. The slowness of climate change is a fairy tale.” Wallace-Wells gör inte anspråk på att förklara vetenskapen bakom klimatförändringarna. Syftet med boken är att förmedla hur klimatförändringarna kommer att påverka oss människor och jorden under vissa givna förutsättningar.

Lite förenklat kan man säga att boken består av tre delar. I den första presenteras bokens program, om man kan kalla det det. Wallace-Wells tycker att situationen börjar bli så akut, och mänsklighetens reaktioner så yrvakna, att han tycker att det är god tid att berätta också vad som kan hända i värsta fall.

I den andra delen av boken redovisas vad som kommer att hända avseende olika fenomen vid en uppvärmning av jorden med 2, 4, 6 grader och ibland ännu mer. Extremväder av olika slag kommer att härja jorden över. Orkanerna blir vanligare och mer förödande. Värmen i vissa områden kommer att göra stora delar av jorden obeboelig, enligt vissa prognoser kommer hundratals miljoner människor tvingas på flykt och skogsbränderna i Sverige, Grekland och Kalifornien ger bara en föraning om vad som komma skall. Världsstäder och stora delar av vissa länder, Bangladesh ligger särskilt illa till, hamnar under vatten. Många av prognoserna får vissa så kallade postapokalyptiska romaner att framstå som söndagsutflykter. Det är verkligen värre, mycket värre, än man kunnat föreställa sig. Det är skrämmande.

Jag tycker att den andra delen av boken är mest svårläst. Fakta som är snudd på omöjlig att ta till sig staplas på varandra. Den tredje delen är mer lättläst och, tycker jag, den bästa. Wallace-Wells bedriver här ideologi- och civilisationskritik. Nyliberalismen är inte lösningen, den är snarare orsaken till klimatproblemen. Och, besläktad med den, en djupt rotad utvecklingsoptimism. Och fantasier om att kolonisera mars, flyttar bara fokus från vad som verkligen måste göras. Wallace-Wells tycker att det är bra att vi som individer tar vårt ansvar, flyger mer sällan och köper elbilar, men om jag förstår honom rätt så anser han att vi måste föra upp frågan på högsta politiska nivå: Rösta på de politiker och partier som har den smartaste och mest ambitiösa miljöpolitiken.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s