Svensken som räddade Notre Dame

När-Sveriges-generalkonsul-räddade-Paris

Min kusin J. och jag pratar i telefon, om hur sorglig branden i Notre Dame är, om hur stora skadorna egentligen är och om reaktionernas proportioner. Plötsligt frågar kusinen om jag känner till Raoul Nordling. Nej, svarar jag. Då berättar han att Nordling var Sveriges generalkonsul i Paris under Tysklands ockupation. När de tyska styrkorna skulle retirera från Paris beordrade Hitler att Frankrikes huvudstad skulle förstöras. Detta skildras i boken När Sveriges generalkonsul räddade Paris (Lind & Co) av Margareta Beckman. Så här beskriver förlaget bokens innehåll:

”Tyskarna har placerat ut sprängmedel under alla de kända byggnaderna – Louvren, Notre-Dame, Eiffeltornet – och minerat broarna över Seine. Hitler har beordrat sin Parisrepresentant, den hårdföre generalen Dietrich von Choltitz, att förvandla staden till en rykande ruinhög innan den faller i fiendens händer.

På det svenska konsulatet finns en person som generalen har kommit att värdesätta: den svenske generalkonsuln Raoul Nordling. Svensken vill förhandla om frisläppande av tusentals fångar, som annars väntar en säker död i Gestapos fängelser. Han vill också diskutera vapenvila med motståndsrörelsen och till varje pris undvika att staden går sin undergång till mötes.”

Jag har inte läst boken, men jag tycker att Nordling borde få mer uppmärksamhet. Jag har inte hört honom nämnas i samband med branden i Notre Dame, men han kanske är betydligt mer känd än jag föreställer mig. Det har gjorts flera filmer om den här dramatiska episoden, bland annat en med Orson Welles i rollen som svensk generalkonsul.

Det här en översiktlig artikel skriven av Frankrikes ambassadör Jean-Pierre Lacroix 2012: ”Raoul Nordling: för 50 år sedan dog mannen som räddade Paris”. Skriv gärna och berätta om du känner till något mer om Raoul Nordling, om böcker och filmer t.ex.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Notiser, Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s