Ljudboken: ”Beastie Boys Book”

9781984828217

Michael Diamond & Adam Horovitz
Beastie Boys Book
Uppläsare: Michael DiamondAdam Horovitz, Steve Buscemi,
Jarvis Cocker, Snoop Dogg, Will Ferrell, LL Cool J, Spike Jonze, Talib Kweli, Rachel Maddow, Bette Midler, Mix Master Mike, Amy Poehler, Rev Run, Luc Sante, 
MC Serch, Chloe Sevigny, Ben Stiller m.fl.
Random House Audio

De tre före detta punkarna i Beastie Boys är i början av sin karriär som rapstjärnor, och de häpnar över hur fort allt går och vad de får vara med om. Det är 1986 och de är i London, tillsammans med LL Cool J och Russell Simmons och Rick Rubin från Def Jam, för att påbörja erövringen av Europa.

Tack vare en kontakt, en fotograf, blir de hembjudna till Mick Jones en av kvällarna. Bestarna – Michael ”Mike D” Diamond, Adam ”Ad-Rock” Horovitz och Adam ”MCA” Yauch (1964-2012) – avgudar naturligtvis The Clash och nu umgås de på tu man hand med bandets gitarrist. De dricker och umgås, och sedan vill Mick visa sin studio nere i källaren. När Mick förevisar en av sina gitarrer, frågar plötsligt Yauch om Mick kan spela ”Clash City Rockers”, men det vill sig inte riktigt, så Yauch tar gitarren och visar Mick Jones hur man spelar ”Clash City Rockers”!!!

När de sedan ska gå upp till vardagsrummet, ringer det på dörren. Det är Joe Strummer som kikar förbi. Mick Jones berättar att han bjudit över några kompisar. Planen är de ska dricka några öl och sedan gå på bio. De börjar bli lite dragna, hemma hos Mick Jones, tillsammana med Joe Strummer, och då dyker det upp ännu en person. Gissa vem? Vem skulle tre punkare från New York helst vilja träffa, dricka öl och gå på bio med under sin London-vistelse? Det är Johnny fucking Rotten som ansluter till sällskapet.

I Bestie Boys Book finns det mängder av anekdoter av det  här slaget. Jag har länkat till ljudboken, eftersom den är helt makalös, med en rad uppläsare som jazzar till texterna ordentligt. London-anekdoten läser exempelvis Jarvis Cocker. Han lockar fram det osannolika och nästan sagolika med episoden.

I kapitel två, ett väldigt välskrivet långt kapitel som ger en bakgrund till vilken musik Beastie Boys var omgiven av när deras karriär tog fart, beskriver författaren och kritikern Luc Sante hur det musikaliska landskapet såg ut sent 70-tal och tidigt 80-tal. Det skriver även Michael Diamond och Adam Horovitz om, t.ex. om hur de började utforska klubbar där de spelade rapmusik eller där rappare framträdde.

En rolig episod är när Beastie Boys spelar in sin första singel: ”Cookie Puss”. En Cookie Puss är en märklig maximalistisk glasstårta formad som ett ansikte. Kakor utgör ögon och en glasstrut utgör näsan. Tillverkaren Carvel beskriver Cookie Puss som ”a space alien who was born on planet Birthday.” Det är enkelt att föreställa sig att bestarna hajar till när de ser ett helt skyltfönster med Carvels kreationer, och det är lätt att föreställa sig att de inte kunde släppa namnet på bakverket. Låten bygger på en busrigning – de ringer till Carvel och frågar efter… Cookie Puss.

Första gången jag såg att någon refererade till boken som ett mixtape, lovade jag mig själv att inte upprepa den klyschan. Men Bestie Boys Book är som ett mixtape, ett riktigt bra mixtape och det är avväpnande att Michael Diamond och Adam Horovitz har gott om både självdistans och självironi. De ber även åtskilliga personer om ursäkt, från de röjigaste åren.

Lyssna: Beastie Boys x 10

Mer att läsa:

9780826417411
Läs mer

 Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s