Omar Khan: ”Paper Jewels. Postcards from the Raj”

cover-final

Omar Khan
Paper Jewels. Postcards from the Raj
Mapin Publishing I The Alkazi Collection of Photography

Samlaren, forskaren och författaren Omar Khan har skrivit text till och sammanställt en helt unik bok, Papert Jewels, som samlar mer än 500 bilder av vykort från den indiska subkontinenten – Indien, Pakistan, Sri Lanka samt Myanmar. Vykorten kommer från sent 1800-tal till 1947 och självständigheten.

Khan skriver att vykortets framväxt var den första masspridningen av färgbilder och han kallar den för dåtidens internet. Jag tycker att jämförelsen med Instagram är väldigt bra: Jag var här, såg och gjorde detta!

All images PaperJewels.org Bokens Facebook-sida och Instagram uppdaterar regelbundet.

early-calcutta-2

Ett av de allra första indiska vykorten fråv Calcutta, publicerat 1897 av W. Rossler, en tysk eller österrikisk fotograf i Calcutta.

 
Bilderna är naturligtvis huvudnumret i det här booken, men Khans sakliga och eleganta texter sätter in vykorten i ett sammanhang, som gör dem ännu mer lärorika och underhållande att titta på. Khan berättar om ett nästan omedelbart genomslag för vykortet. På bara några år växte fenomenet explosionsartat, miljarder vykort skickades mellan 1898 och 1903, skriver Khan.

snake-charming_0

Ett av de vanligaste motiven var ormtjusare och det här från 1899 och The Ravi Varma Press i Bombay är ett av de tidigaste.

 
Khan beskriver hur rader av fenomen samverkade för att underlätta spridandet av vykortet. Utbyggda järnvägar, ett mer avreglerat av postväsende och ny och förbättrad tryckteknik var några av de främsta. Men initalt var det dyrt att framställa vykort, så kommersiella intressen spelade en stor roll – några av de allra första vykorten var reklam för symaskinenen Singer. Ett lite lustigt vykort föreställer framstormande soldater under texten ”Nestlé´s Swiss Milk”.

Chowringhee, Calcutta

[Originaltext] ”Chowringhee, Calcutta. Chowringhee Road runs past the sumptuous edifice of the Bengal Club and the nest residential quarter of Calcutta to St. Paul’s Cathedral. Half-way is the superb pile of buildings of the Army and Navy Stores, and King Edward’s Court: elegant as with every modern convenience.” [slut]

 
Boken är georafiskt organiserad med kapitel som Calcutta: Kolkata, Bombay: Mumbai, Kashmir, Delhi, Lahore och Karachi. På bokens hemsida kan man dessutom söka efter vykort från en specifik tid, vykort med olika motiv och vykort från olika konstnärer. Motiven är hämtade från alla tänkbara områden: arkitektur, matlagning, handel, järnvägar och båttrafik, militära angelägenheter, religion, mytologi, mode, gatuliv med populära inslag som ormtjusare och fakirer.

De här vykorten, och Khans texter, är fascinerande på så många olika sätt, inte minst att de håller så hög konstnärlig kvalitet. Paper Jewels är en sällsyntt vacker bok som man kan bli sittande med i timmar.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s