Virginia Woolf lurade flottan med blackface och lösskägg

Young-The-Time-Virginia-Woolf-Wore-Blackface

Virginia Woolf och andra blivande medlemmar av Bloomsbury-gruppen, utklädda för att lura till sig tillträde till den kungliga flottans stoltaste fartyg, HMS Dreadnought. Foto James Lafayette via Wikimedia Commons.

Sprattet kallas the Dreadnought prank, eftersom de som genomförde sprattet, de flesta av dem blivande medlemmar i Bloomsbury-gruppen, utgav sig för att komma från Abessinien. I brev hade man förberett den brittiska flottan på att sändebud från kejsardömet Abessinien ville bli förevisade HMS Dreadnought, vid den här tiden, i början av 1900-talet, det modernaste och mest teknologiskt avancerade den kungliga flottan någonsin hade presterat. Att de som utförde sprattet valde HMS Dreadnought som sitt mål, var antagligen ingen slump – det unika krigsfartyget symboliserade att britterna kunde projicera sin makt var som helst i det vidsträckta brittiska imperiet, om det  skulle behövas.

Flottan fick finna sig i att bli skrattad åt en tid framöver, somliga ansåg att the pranksters borde straffas, men i England är pranks en institution, och de flesta lutade åt att det var ett lyckat prank. För flottan var det dessutomen nesa att the pranksters var pacifister.

Virginia Woolf var en av dem som var målad i blackface, en av dem som bar en lång klädedräkt och turban. De talade också låtsas-swahili. Det kan man ha många åsikter om, men jag tycker att det är så uppenbart att det här Bloomsbury-gänget ville driva med den brittiska krigsmakten. I alla fall i första hand. Det var 110 år sedan.

Det här en mer analytisk och reflekterande text om sprattet:

”The Time Virginia Woolf Wore Blackface” av Kevin Young i New Yorker.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s