Några av höstens bästa skönlitterära böcker 2020

Varje säsong – vår, sommar och höst – lyfter vi fram de böcker som vi tror är något utöver det vanliga. Böckerna är inte rangordnade och citaten är hämtade ur respektive förlags presentation.

Ett nytt England

Valerie Kyeyune Backström – Ett nytt England  (Modernista)

”VALERIE KYEYUNE BACKSTRÖM är kulturjournalist, bosatt i Stockholm. Hon skriver regelbundet om litteratur och konst för bland annat Expressen och Kunstkritikk. Hon har tidigare varit chefredaktör för tidskriften BangEtt nytt England är hennes debutroman.”

Ben Lerner_Topekaskolan_9789127163256

Ben Lerner – Topekaskolan (Natur & Kultur)

”Språkligt självlysande och med svart humor visar Ben Lerner med sin nya roman att han är en av de främsta författarna av idag.”

En av årets bästa översatta romaner. 

nyman

Lena Nyman – Dagböcker och brev 1962–1974 (ellerströms)

”Några år innan skådespelerskan Lena Nyman gick bort fattade hon det ovanliga beslutet att låta sina privata dagböcker tillgängliggöras för eftervärlden den dag hon dog. Texterna i dagböckerna har en litterär intensitet och behandlar teman som konflikten mellan kärlek och karriär, förhållandet till kropp, klassbakgrund, konstnärskap, ensamhet och frigörelse. Dagböckerna ger en unik möjlighet att lära känna en skådespelare som var före sin tid och som hade ett djupt konstnärligt förhållningssätt till att utforska sig själv och världen.”

Lyra Koli – Blödningen (Modernista)

”Blödningen är en roman om begär som får verkligheten att upplösas; om kroppen, lajv och skrivande, nära relationer och suget efter fiktion.”

O-rattornas

Carl Johan De Geer & Jan Lööf – Råttornas herre (Kaunitz-Olsson)

”Råttornas herre är en dystopisk roman om livet efter katastrofen, rikligt illustrerad av både Carl Johan De Geer och Jan Lööf. Samhällskritik blandas med humor och pop kulturella referenser.”

Borges-3

Jorge Luis Borges – III (1971–1986) (Bokförlaget Tranan)

”Jorge Luis Borges (1899-1986), av många ansedd som 1900-talets mest inflytelserika författare, är äntligen på väg att få den ordentliga presen­tation han så länge saknat på svenska. I den första delen i vår utgivning av Borges utvalda verk (2018) presenterades den unge Borges, från debuten fram till och med det stora genombrottet i den spanskspråkiga världen med novellsamlingen Fiktioner. I del 2 (2019) var det en mogen författare som fick sitt stora internationella genombrott. I den sista delen som nu ges ut är det den ikoniska Borges vi möter, den blinde barden som dikterade sina verk och hade en hel generation latinamerikanska författare som följeslagare och som hade en sådan status i hemstaden Buenos Aires att han i efterhand liknats vid en staty som klivit ned från sin sockel.”

9789177751243-scaled

Thomas Tidholm – Jordlöparens bok, om natur, konst och människor (Ordfront)

”I Jordlöparens bok undersöker Thomas Tidholm vårt förhållande till naturen men också naturens ambivalenta förhållande till oss. Denna underbara tankebok om konst och natur tar med läsaren på en lika poetisk som förbryllande vandring genom historien och biologin.”

O_Skymningszoner_KATALOG2 (2)

Alexander Motturi & Andrzej Tichý  – Skymningszoner (Nirstedt/litteratur)

”Under en tropisk natt, när allt kan hända, går Tristan och Valeria på djupet med campingturen då Tristans föräldrar skulle visa honom blodmånen — natten när allt började. Men minnet är bedrägligt och berättelsen lika full av olodade skikt som djuphavet. I skymningszonen, dit ljuset ännu når och studsar mot märkliga varelsers självlysande kroppar, uppstår nya sanningsanspråk och förvridna verkligheter. Hur går trauman i arv? Var går gränsen för ett liv utan tillgång till ljus?”

9789100182250

Zadie Smith – Grand Union (Albert Bonniers förlag)

”Zadie Smith räknas idag som en av världens ledande romanförfattare. Med böcker som Vita tänder och Swing time har hon som få andra lyckats tala till vår tid, om vår tid. I den nya boken Grand union – titeln kommer från ett nätverk av kanaler i Buckinghamshire – samlas tio nyskrivna berättelser med de bästa som hon publicerat i tidskrifter och magasin genom åren.”

mitt-barn

Cecilie Lind – Mitt barn (ellerströms)

”Mitt barn är en långdikt om vanvett och vardag, sötma och ilska. En vacker och grym dikt om moderskapets mörker: om trött­hetens monstruösitet, den läckande kroppen och det stilla våldet. Om skör amning och hungerns demoner. Om att i moderskapet bli ett eko av sin egen mor. Men det är också en berättelse om solen och klarheten och hoppet. Och om att kunna ligga i gräset och upptäcka hur blå himlen egentligen är.”

194197_5e6fc08518280

Stephan Mendel-Enk – Apan i mitten (Nordstedts)

”Jacobs familj har vänts upp och ner av skilsmässa och död. Men efter år av turbulens lägger sig lugnet någorlunda i familjen och i världen omkring Jacob. Muren har fallit, Rabin och Arafat har skakat hand och själv har han äntligen fått börja spela i det ständigt krisande judiska fotbollslaget Maccabi.

Men när hans storebror – den avgudade Rafael – återvänder till Göteborg från Israel skärps läget igen. Rafael är som förbytt. Det finns något orubbligt hos honom. Kanske till och med – fanatiskt?”

Omslag saknas

Jonathan Swift – Sagan om tunnan (Gidlunds)

”Jonathan Swifts A tale of a tub utkom anonymt 1704. Utom huvudberättelsen innehöll den också The battle of the books och The mechanical operation of the spirit. Alla tre texterna har här översatts och hållits samlade som i originalvolymen. Sagan om tunnan är en antibok, ett sabotage mot de flesta regler både för utredande och för litterära texter; Thackeray kallar den för a wild book. Den anonyme författaren använder olika förklädnader som använder olika stil, växlande mellan ironisk, högtravande, grovkornig, skandalös, självupptagen, absurd, provocerande och oförutsägbar. Konsekvensen ligger i den språkliga säkerheten och den oavbrutna satiren, som ger en föraning om vad som ska komma i Gullivers resor.)

Lars Raattamaa – Den fjärde urbana revolutionen (Modernista)

”Den fjärde urbana revolutionen är en bok om Angereds plats. I historien. I världen. I tankesystemen och i maktstrukturerna. Om du följer med så går vi längs arkitekturens och stadsbyggnadskonstens sandiga historia från Çatal Hüyük till i dag och till i morgon och till Angered.”

Frank Herbert – Dune (Modernista)

”Kampen om herraväldet över Arrakis utvecklas till en berättelse om makt, politik och religion, om teknologisk övertro och naturresursers ändlighet. Och utgången kommer att förändra universum.”

9789100182090

Paul Celan – Det sena verket (Albert Bonniers förlag)

”I år är det hundra år sedan poeten Paul Celan (1920–1970) föddes. ”Det sena verket” består av Celans fem sista diktsamlingar och en extra svit – tidigare har inga av hans samlingar förutom Andningsvändning (1967), den som inleder ”Det sena verket”, översatts i sin helhet. 50–60 år efter deras tillkomst ter sig dessa dikter kanske mer angelägna än någonsin. Inte nödvändigtvis för att vi nu kan blicka tillbaka på dem på avstånd, utan för att vi börjar hinna ifatt dem. I översättning av Anders Olsson med redaktörskap av Gabriel Itkes-Sznap samt med kommentarer av dem båda.”

194294_5e6fc1cae7060

Per Odensten – Glossarium (Norstedts)

”En ung kvinna drabbas av en katastrof som hotar hela hennes existens. Hon tvingas inleda en kamp för att återvinna sitt språk, sig själv och rätten till sin fyraåriga dotter. Det blir början på en strid där inget är givet. Där allting är vacklande, undflyende och osäkert, till och med marken hon går på.” 

Omslag saknas

Lars Norén – En dramatikers dagbok 20152019 (Albert Bonniers förlag)

”27 augusti 2015

Om någon förblir uthållig nog att fortsätta läsa den här boken beror det nog på samma vilja som jag har i min uthållighet att fortsätta att skriva den, det vill säga leva.”

Yoko Tawada – Sändebudet (Bokförlaget Tranan)

”Efter den skruvade romanen En isbjörns memoarer, som handlade om tre generationer talande isbjörnar i efterkrigstidens Östeuropa och som blev Yoko Tawadas stora internationella genombrott, kommer nu den prisade dystopin Sändebudet. Romanen belönades med ett av USA:s mest prestigefyllda litterära priser, National Book Awards, i kategorin bästa översatta roman.”

Omslag saknas

Audre Lorde – Den svarta enhörningen (ellerströms)

”Audre Lorde writes as a black woman, a mother, a daughter, a lesbian, a feminist, a visionary; poems of elemental wildness and healing, nightmare and lucidity… which blaze and pulse on the page”
— Adrienne Rich

9789146236887

Magnus William–Olsson – Inget är alltid för sent (Wahlström & Widström)

”Dikterna i Magnus William-Olssons nya samling ‘Inget är alltid för sent’ handlar om vår tid, om politik, sanning och frihet i de sociala mediernas, övervakningens och raseriets era. Men också om begär, åtrå och åldrande, om att leva med de redan döda och de ännu ofödda. Sapfos grekiska och Alejandra Pizarniks spanska och Beyoncés engelska är bara några av de språk som klingar strax under dikternas yta.”

Vladimir Nabokov – Blek låga (Modernista)

”Blek låga är den intrikate romanbyggaren Vladimir Nabokovs kanske mest intrikata roman. Till det yttre är den en kommenterad utgåva av en 999 rader lång dikt av den amerikanske poeten John Shade, som nyligen gått bort. Hans granne och kollega Charles Kinbote står som utgivare av den bok som läsaren håller i handen. Men inget är att lita på i denna litterära artefakt: allt är ett raffinerat spel med skuggor, genrer och askar i askar, där varje identitet och varje sanning kan ta ny gestalt eller vändas till sin motsats.”

Anna Hallberg – Under tiden (Albert Bonniers förlag)

”Det finns en öppenhet i rädslan och kärleken och våldet, en rak stillhet. Att bära genom korsningen, tunnelbanan, begravningar, förvirringen. Att bära matkassarna. Ett omhändertagande som sker och inte sker. Att göra förlusten synlig. Om att hålla och att gå. ”Under tiden” är en diktsamling i tre delar. Texten kliver igenom boken och ut.”

Donia Saleh – Ya Leila (Albert Bonniers förlag)

”Leila och Amila är som ett huvud med två kroppar, de är i den djupaste symbiosen och samtidigt i den mest klaustrofobiska evigheten. De försöker vara odödliga och stänga ute parasiterna. Men hur skakas symbiosen när Leila faller för Glitterfittornas symbolpolitiska frestelser och drömmarna om vita väggar och tunna gardiner som fläktar. Hur hanterar man begäret att bli skrubbad bort från sig själv?”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s