Några av de bästa fackböckerna hösten 2020

Varje säsong, vår, sommar och höst, går vi igenom branschtidningen Svensk bokhandel, och plockar ut de böcker vi tror kommer att vara något utöver det vanliga. Det här är urvalet med fackböcker.

Sven Lindqvist – Bänkpress / Ökendykarna (Nirstedt/litteratur)

En helt illusionslös, brutal, uppgörelse med och skildring av västerlandets imperialism, kolonialism och folkmordspolitik. En klassiker, omtumlande och smärtsam. Och kontroversiell.

Andri Snaer Magnason – Om tiden och vatten. En berättelse om vår framtid (Norstedts)

Den här boken, i översättning av John Swedenmark, verkar rent förtrollande, kanske lite i Robert Mcfarlanes stil:

”Om tiden och vattnet tar läsaren med på en magnifik resa. En hoppfull berättelse som rymmer personliga anekdoter, mytologi och klimatforskning. Resultatet är en fascinerande blandning av reseskildring, historia, vetenskap och filosofi. Den är framförallt en påminnelse om att varken det förflutna eller framtiden är särskilt långt bort.”

Hayden  Herrera – Frida Kahlo (Modernista)

”I denna magnifika bok går konstvetaren Hayden Herrera på djupet i den fascinerande och sprakande historien om Frida Kahlo, en av världens mest ikoniska konstnärer och människor: Hennes barndom i Mexico City under den mexikanska revolutionen. Hennes fascination för mexikansk folklore och kultur. Samröret med kommunisterna. Det stormiga äktenskapet med konstnären Diego Rivera.”

Jia Tolentino – Falsk spegel. Reflektioner om självbedrägeri i en modern tid (Natur & Kultur)

Somliga har kritiserat Tolentino för att vara popfilosofisk, med en massa smartness snarare än att vara genuint smart, men det tycker jag verkar ogint:

”I nio texter tittar Tolentino på fenomen där våra kollek­tiva idéer och fantasier kommer till uttryck: sociala medier, reality-tv, bröllopsindustrin, hjältinnor i litteraturen och mediernas bevakning av sexuellt våld. Hennes essä om den febriga mardröm vi kallar internet, där hon menar att internet har blivit skit för att det bygger på att vi hela tiden utgår och agerar utifrån jaget, har vid det här laget uppnått klassikerstatus.”

Kakuzō Okakura – Boken om te (Modernista)

”I sin klassiska bok om tekonsten ger Kakuzō Okakura en inblick i österländsk historia, i hur chadō (teets väg) uppstod ur zenbuddhismen och taoismen och formade en livsfilosofi och estetik som än i våra dagar är en av den japanska kulturens grundstenar.”

Prince – The beautiful ones (Bokfabriken)

Han hette Prince, och han var funky.

Dan Zetterström, Bill Zetterström & Niklas Aronsson – Fågeldagbok 2021. Årsalmanacka för egna noteringar (Bonnier fakta)

Fåglarna är våra vänner, utan dem inget paradis.

Per Rydén – Oglömt. Om mitt bokliv (Carlsson bokförlag)

”Rydén förmedlar mycken klokskap genom ett liv präglat av läsande, skrivande och eftertanke. Han gör det med evig markkontakt och sin egen bakgrund i ständigt minne. Inte utan orsak känner han stark gemenskap med de unika svenska arbetarförfattarna. För Rydén har begreppet ‘läsvägen’ en djup innebörd.”

Nina Björk – Om man älskar frihet. Tankar kring det politiska (Albert Bonniers förlag)

Nina Björk är en upplysningskvinna och en folkbildare, som skriver lågmälda men djupverkande texter om samhället och hur det eventuellt skulle kunna förändras, bli mer fritt:

”Nina Björk har i olika sammanhang skrivit utmanande om politik i tjugofem år. Inte sällan har hennes åsikter väckt starka reaktioner. Över tid går det att se att argumentationen har haft en kärna: hennes meningsmotståndare har hävdat att hon vill bestämma över andra och inskränka individers frihet. Hon själv menar å sin sida att det redan är så att några bestämmer över andra och att individen redan är ofri. Den här boken handlar om den kärnan.”

Werner Schmidt – Humanisten Karl Marx (Carlsson bokförlag)

Omslaget ser lite ålderdomligt ut, men den här boken kan mycket väl vara en av höstes viktigaste, om man får uttrycka sig så. En annan värld är både möjlig och nödvändig.

Uno Hedman & Gösta Nordén – Malshantverket och trancheringskonsten (Carlsson bokförlag)

Det är nästan bara Carlsson bokförlag som ger ut udda böcker om matkultur, som den här. Utgivningen i sin helhet kanske är lite spretig, men den är kraftigt underskattad, tycker jag.

Sara Danius – Sidenkatedralen (Albert Bonniers förlag)

En samlingsvolym med Danius-texter, varav de intressantaste verkar vara dem som handlar om hennes favoritfotografer, exempelvis Lucia Moholy och Louise Dahl-Wolfe.

James Baldwin – En svart mans anteckningar (Modernista)

Vita poliser fortsätter att döda svarta amerikaner, vilket gör att Baldwin (återigen) känns helt aktuell och nödvändig:

”I denna epokgörande essäsamling utforskar James Baldwin, på många plan, vad det innebär att vara svart i det moderna USA. Baldwin räknas numera till 1900-talets främsta amerikanska författare; jämte namn som Langston Hughes, Richard Wright och Toni Morrison utgör han ryggraden i landets svarta litteratur.”

David Thurfjäll – Granskogsfolk (Norstedts)

Ingenting har någonsin varit lagom i mellanmjölkens avlånga land:

”Sverige kallas ibland för världens mest sekulariserade land. Medlemstalen i de religiösa församlingarna sjunker. Samtidigt söker sig allt fler svenskar ut i naturen för att hitta en plats för kontemplation. Är det så att det är ute i skog och mark som de avkristnade svenskarna möter det som en gång söktes i kyrkan? Är naturen svenskarnas nya religion och hur blev den i så fall det?”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s