De stickande kvinnornas roll under franska revolutionen och andra världskriget

Tricoteuser kallades de kvinnor som påstås ha suttit och stickat medan de bevittnade halshuggningar av den franska revolutionens fiender. De var verksamma på marknaderna, och många kvinnor organiserade sig i klubbar, ledda av bland andra Reine Audu, Agnès Lefevre, Marie Louise Bouju, och Rose Lacombe.

Loretta Napoleoni har skrivit en personlig och underhållande text om dessa oerhört populära, våldsamt hatade och för den revolutionära sammanhållningen viktiga kvinnor, som uteslöts från den revolutionära gemenskapen när terrorn tog vid. De bet sig emmellertid fast i offentligheten genom att sitta på torg (offentliga platser) och bevittna avrättningar (vilket den revolutionära ledningen uppmuntrade till) där.

800px-Lesueur_Tricoteuses_1793

Källa

”In the second half of the 18th century, [my grandmother] told me, market women in Paris were the backbone of society. They worked, traded, administered their husbands’ meager salaries, looked after the kids, clothed their families with their knitting and sewing, and made ends meet. They were the barometers of social stability. When they realized they had no more bread to feed their families, they rebelled. They marched on Versailles, demanding bread because they were hungry. That was the spark that started the French Revolution.”

”As usual, my grandmother’s interpretation of historical events, especially when knitting was involved, had a unique twist. [Charles] Dickens wrote that the market women knit as a substitute for eating and drinking, a totally nonsensical conclusion, according to her. When you are almost starving, as the people of Paris were at the end of the 18th century, nothing can replace a loaf of bread, not even knitting.”

Loretta Napoleoni: ”On the Covert Role of Knitting During the French Revolution and World War II” i Lit Hub.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Notiser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s