Är Chimamanda Ngozi Adichie transfobiker?

I The Baffler skriver Rafia Zakaria om Chimamanda Ngozi Adichies eventuella transfobi i allmänhet och Adichies öppna brev – som har väckt en hel del rabalder – i synnerhet. Adichies brev har titeln ”It is Obcene” och Zakarias kommenterande svar har titeln ”Is it Obcene?”

Det är en snårig historia men allt började med att Adichie sa att ”transpersoner är transpersoner”; hon frånkände alltså transpersoner rätten att själva bestämma sin könsidentitet. Två av hennes elever på en workshop tog mycket illa upp. En av dem är transsexuell och har flytande könsidentitet. De båda kritiserade Adichie i sociala medier.

Adichies brev är en pinsamhet, en lång harang om att hennes två före detta elever är genomruttna personer. Jag får känslan att hon skarvar och medvetet vantolkar en hel del. Och så är hon upprörd över dagens ungdom. Läs båda texterna och döm själv.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Notiser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s